sobota, 19 marca 2011

Babka cytrynowa


Kolejny przepis na coś kalorycznego... To tylko świadczy o tym, że moja dietka nie spala moich kilogramów... Nie będę wypisywać wymówek, przechodzę do konkretów:

Składniki:
250g mąki
250g cukru
150g oleju
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Skórka z 1 cytryny (lub aromat cytrynowy)

Lukier: cukier puder i sok z cytryny

Żółtka, cukier, olej, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny (lub aromat) zmiksować, następnie dodać mąkę.
Osobno ubić białka i dodać je do masy.
Całość piec w temp. 180 stopni przez około 50 minut.
Czas pieczenia zależy od formy. Ja dziś upiekłam tą babkę w wysokiej, wąskiej "babkownicy" i ciasto siedziało w piekarniku ponad godzinę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz