poniedziałek, 24 września 2012

Pulpety w sosie pieczarkowym

Składniki:
mięso mielone
bułka tarta
jajko,
sól, pieprz

pieczarki
cebula
bulion
śmietana
mąka
olej

Nie podaję proporcji, bo zależą one od gustów i ilości porcji jakie chcemy zrobić.

Sposób wykonania:
Umyć i pokroić pieczarki. Można w kostkę, paski, można ją zetrzeć na tarce - jak kto woli.
Pokroić cebulę w większą kostkę, lub pióra, zeszklić na oleju. Dodać pieczarki.
Zalać bulionem i gotować aż pieczarki będą robić się miękkie. Bulionu musi być sporo, bo w nim będziemy gotować pulpety.
W czasie gotowania się pieczarek przygotowujemy pulpety.
Mięso mielone mieszamy z jajkiem i bułką tartą, przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety i obtaczamy w mące. Kiedy powoli pieczarki robią się miękkie, wrzucamy pulpety. Mieszamy mąkę ze śmietaną i robimy sos. Całość gotujemy około 15 minut.

Taki sos pasuje zarówno do makaronu jak do ryżu lub kaszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz