czwartek, 13 stycznia 2011

Domowa apteczka: wspomaganie odporności

Mój sposób na przeziębienie i wzmocnienie odporności... to przede wszystkim czosnek. Dodaję go zawsze do spaghetti, ale w okresie obniżonej odporności, kataru, bólu gardła czy gorączki prawie się z nim nie rozstaję.
Ostry smak czosnku da się złagodzić dżemem czy miodem. Wystarczy kromkę chleba posmarować masłem lub margaryną (kto co woli), przecisnąć czosnek przez praskę i łyżeczką nałożyć dżem lub miód. Gdy nie mamy płynnego miodu to łatwiej czosnek dać na miód niż miód rozsmarować na czosnku ;) Czosnek z miodem można też dodać do ciepłego mleka i wypić duszkiem ;)
Inna opcja to czosnek dodać do barszczu czerwonego :)
Aby pozbyć się przykrego zapachu z ust, po zjedzeniu czosnku - można sobie pozwolić na kostkę czekolady :) Zresztą przy każdej słodkości zapach będzie mniej intensywny.

Cebula. Nawet ta mocno przesmażona zachowuje wartości lecznicze i wzmagające odporność. Jednak najzdrowsza jest ta bez obróbki termicznej... wyciskająca strumienie łez...

Chrzan. Pasuje do kanapek z wędliną.

Ponad to:
sok z malin, herbata z dzikiej róży, herbata z cytryną lub imbirem. 

1 komentarz:

  1. A gdy już Cię całkiem zacznie rozkładać przeziębienie, to najlepiej łyżeczkę miodu włożyć do kubeczka, również łyżeczkę masełka, przeciśnięty ząbek czosnku przez praskę do kubeczka i to wszystko zalać gorącym mlekiem prawie wrzątkiem. Zostawić pod przykryciem (najlepiej talerzyk), gdy ostygnie wypić duszkiem i pod gąskę, przespać się do rana. A wraz z nowym dniem nowy duch w Ciebie wstąpi a o przeziębieniu nawet nie będziesz pamiętać.

    OdpowiedzUsuń